Levél a művészeknek 2.

(Ez csak egy régi kép, amit a napokban küldött el egy barátom. Gondoltam egy kis színnnek jó lesz.)

Néhány további gondolat II. János Pál leveléből


A művész különleges hivatása

Nem mindenki hivatott arra, hogy a szó szoros értelmében művész legyen. A Teremtés könyvének kijelentése szerint azonban minden ember megkapta a feladatot, hogy saját életének mestere legyen: életéből mesterművet, műalkotást kell létrehoznia.

Fontos kiemelnünk az emberi tevékenység két oldala közötti különbséget és összefüggést. A különbség szembeötlő. Az egyik oldal ugyanis az az adottság, melynek köszönhetően az ember olyan cselekedet szerzője, melyekért erkölcsileg felelős. A másik oldal az az adott,ság melynek alapján művész az ember, azaz tud a művészet szabályai szerint, annak előírásait követve alkotni.
...

De annak ellenére, hogy az erkölcsi és művészi adottság között lényeges különbség van, nem kevésbé fontos a két adottság összefüggése. Kölcsönösen és nagyon mélyen feltételezik egymást. A művész ugyanis alkotás közben önmagát fejezi ki, amennyiben műve saját létének, személyének és létmódjának sajátos tükröződése. ... Amikor ugyanis a művész létrehoz egy mesterművet, nemcsak alkotását hozza létre, hanem művével leleplezi saját személyiségét is. Saját lelkifejlődésének talál új dimenziót és sajátos kifejezési formát. Alkotása szól másokhoz és kommunikál velük. Ezért a művészet története nem csak műalkotások története, hanem emberek története is. A művek alkotóikról beszélnek, legbelső titkaikról szólnak és föltárják azt az igazi szolgálatot, amit a művész a művelődéstörténetnek tett.

Megjegyzések