A szép és a jó, avagy: Levél a művészeknek 3.






A művész hivatása a szépség szolgálatára



Az ismert lengyel költő, Cyprian Norwid írja: "A szépség azért van, hogy alkotásra lelkesítsen és a mű megszülessen."

Ha a művészetről van szó a szépség témája kekerülhetetlen. Már utaltam rá, amikor Istennek a teremtésében tetszését lelő tekintetéről szóltam. megállapítván, hogy minden, amit alkotott, jó, Isten azt is látta, hogy teremtése szép. A jó és a szép viszonya további megfontolásra késztet. A szépség ugyanis a jó látható megjelenése, mint ahogy a jó a szépség metafizikai előfeltétele. A görögök helyesen értették ezt, és a két fogalom összeolvasztásával alkották meg a "kalokagathía" kifjezést, ami annyit jelent mint "szépjó". Platón ezt írja róla: "A jó hatalma kiárad a szép természetébe".

Az ember élete folyamán kiépíti a kapcsolatát a léttel, az igazsággal és a jóval. A művésznek egészen sajátos kapcsolata van a szépséggel. Nagyon találó, amikor azt mondjuk, hogy a szépség nem más, mint a Teremtőtől a művészi tehetség felé elhangzó felszólítás. S kétségtelen, hogy ez a képesség is talentum, melynek az evangéliumi példázat logikája szerint kamatoznia kell. (vö. Mt 25,14-30)

Ezzel lényges ponthoz értünk. Aki érzi magában a művészi, költői, írói, festői, épitészi, muzsikusi, színészi hivatás szikráját, egyúttal a felelősséget is érzi, hogy e talantumot nem lehet elásni, hanem ki kell bontakoztatnia a felebarátok, az egész emberiség javára.



A képeken tegnapi alkotásom, mely a "szép és jó" jegyében fogant. A Juditnál talált recept, mint eddig minden, amit kipróbáltam az ételei közül, egyszerre volt szép és jó.




Megjegyzések

  1. gyönyörű szép és igaz! sok, sok hozzád hasonló művészre lenne szüksége szép hazánknak és akkor elindulhatna egy 'kultúrális forradalom'. nagyon nagy szüksége lenne az ilyen irányú megújulásra ennek az országnak. imádkozom érte, és amit tudok teszek is, h egy ilyen megújulási mozgalom megszülessen, elinduljon. az értékek mentén kell felépítenünk a jövőt. különben nem lesz jövő.

    VálaszTörlés
  2. Ugy orulok, hogy izlett!
    Azon pedig nem csodalkozom, hogy szep lett, hiszen ami a Te muveszi kezeid kozul kipattan, eddig is csak amulatba ejtett!
    Nagyon tetszik amit itt olvastam a szep es a jo kapcsolatarol :) Elgondolkoztato es mennyire igaz!
    Koszonom szepen a nagyon kedves szavakat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése